f. homograficzna
kjs929: | | |x−2|−3 | |
Mam funkcję f(x) = |
| i muszę ją narysować. |
| | x−1 | |
Jak będą wyglądały przypadki?
x ∊(−
∞,−2)
i
x∊<−2,
∞)
Mam rację?
13 mar 20:10
xyz:
badasz co sie dzieje dla x−2 ≥ 0 i x −2 < 0
czyli
1o dla x < 2 (a nie −2 jak u Ciebie)
wzor funkcji poprawny wyznaczyles
2o dla x ≥ 2 czyli x∊<2;∞)
wzor funkcji poprawny
13 mar 20:14
kjs929: Okej, a w jaki sposób przekształcić pierwszy przypadek na postać kanoniczną? Najlepiej sposobem
z podstawianiem pod licznik, gdyż to z dzieleniem jest zbyt abstrakcyjne dla mnie
13 mar 20:31
wredulus_pospolitus:
| −x−1 | | −x+1 −1 −1 | | −x+1 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| = −1 − |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
13 mar 20:36
kjs929: Dziękuję!
13 mar 21:28