Funkcje: symetria środkowa względem punktu (0,0)
zosia: jak się zabrać za takie zadanie?
Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli:
(to są przykłady, które muszę zrobić)
f(x)= −√−x+2
f(x)= −(|−x|+1)
f(x)= −sign (−x+3)
13 mar 19:56
Mila:

f(x)=−
√−x+2
1)
y=√x
2) Symetria względem OY ⇒
y=√−x
3) Przesuniecie o wektor [2,0]⇒
y=√−x+2
4) symetria względem OX⇒
y=−√−x+2
13 mar 20:08
xyz: odbicie lustrzane wzgledem punktu (0,0)
13 mar 20:09
xyz: a, nie na temat (chodzilo o samo narysowanie...) mozna usunac
13 mar 20:10
Mila:

f(x)= −(|−x|+1)=−(|x|+1)
1)
y=|x|
2) Przesunięcie o wektor [0,1]⇒
y=|x|+1
3) Symetria względem OX⇒
y=−(|x|+1)
13 mar 20:13
Mila:

3) sign(−x+3)=1 dla −x+3>0⇔x<3
sign (−x+3)=0 dla x=3
sign(−x+3)=−1 dla x>3
g(x)=sign(−x+3)
Teraz narysuj wykres f(x)
13 mar 20:21