pochodna
pochodna : | | −8 | |
Mam wyznaczyć ekstrema lokalne, pochodna ma wzór: f'(x)= |
| + 2x |
| | x3 | |
Df'(x)=Df(x)= R\{0}
jak to zrobić?
13 mar 19:26
13 mar 19:29
Asia: nmzc
13 mar 19:30
pochodna : znam ogólny schemat, chodzi mi o ten szczególny przykład, dlatego, że wychodzi mi zła odpowiedź
13 mar 19:32
jc: Dla x>0, mamy sumę dwóch funkcji rosnących, więc ekstremum żadnego nie będzie.
Funkcja jest nieparzysta, więc dla x<0 też nie będzie ekstremum.
13 mar 19:33
Jerzy:
Pokaż funkcję.
13 mar 19:33
13 mar 19:39
jc: Ach, bo to była pochodna, nie funkcja.
Funkcja ma minima lokalne w punktach ±
√2.
13 mar 19:41
pochodna : W odpowiedziach jest: f'(x)<0 ⇔ x ∊ (−∞, √2 ) i (0, √2 )
f'(x)>0 ⇔ x∊( −√2, 0) i (√2, +∞)
13 mar 19:44
pochodna : i nie rozumiem, dlaczego 0 jest tutaj traktowane, jakby również było pierwiastkiem? bo to
wynika z przedzialów
13 mar 19:45
pochodna : ktoś ma pomysł
13 mar 19:52
Jerzy:
Przecież 0 nie należy do dziedziny tej funkcji.
13 mar 19:53
pochodna : Wiem, że nie należy, ale nie rozumiem skąd w takim razie wynikają te przedziały
13 mar 19:57
Jerzy:
Z miejsc zerowych pochodnej i tam są ekstrema lokalne.
13 mar 20:00
pochodna : Ale 0 jest tutaj ekstremum?
13 mar 20:05
wredulus_pospolitus:
ze względu na postać pochodnej:
zauważ, że mianownik bywa także ujemny

czyli wpływa na znak pochodnej
dlatego 0 jest uwzględniany jako jeden z pieriwastków
| | 1 | |
Analogiczna sytuacja będzie dla g(x) = |
| |
| | x2 | |
oczywiście x=0 nie należy do dziedziny funkcji, ale jak policzysz pochodną to okaże się, że dla
x<0 masz f' >0 natomiast dla x>0 masz f'<0
13 mar 20:30
wredulus_pospolitus:
celowo podałem taką funkcję za przyklad, bo (mam taką nadzieję) raczej wiesz jak wygląda wykres
tejże funkcji.
13 mar 20:30
wredulus_pospolitus:

a wracając do Twojego zadania
| | x2−2 | |
f' = 2 |
| > 0 ⇔ 2(x2−2)*x > 0 (pomnożyłem przez x4) |
| | x3 | |
więc mamy (metoda wężyka) taki szkic wykresu
13 mar 20:35
pochodna : O, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło

dziękuję, nie miałam o tym dotychczas pojęcia i nie
uwzględniałam nigdy 0.
W takim razie w takich przypadkach po narysowaniu szkicu monotoniczności takiej funkcji wykres
zawsze będzie przecinał 0, tak?
13 mar 20:35
pochodna : Nie zauważyłam tej ostatniej odpowiedzi. O to mi dokładnie chodziło, bardzo bardzo dziękuję!
13 mar 20:39
wredulus_pospolitus:

Nie zawsze będzie przecinał zero
| | x2−2 | |
np. gdyby f'(x) = |
| i byś nie zauważyła że mianownik jest zawsze dodatni i |
| | x2 | |
po przemnożeniu przez 'kwadrat mianownik' (bo tak standardowo uczą nas mnożyć w
nierównościach, jak 'nie znamy znaku' )
otrzymałabyś:
f'(x) = (x
2−2)*x
2 i w tym momencie (zgodnie z zasadą z metody wężyka) szkic by wyglądał tak
13 mar 20:40
wredulus_pospolitus:
PS. I dlatego polecam zawsze robić sobie szkic wykresu pochodnej ... niewiele czasu zajmie, a
mocno ułatwia sprawę
13 mar 20:41
wredulus_pospolitus:
PS. Warto też (dla świętego spokoju) też sobie w pamięci policzyć granice pochodnej w +
∞ oraz w
−
∞ (a raczej ... pomyśleć czy będzie dodatnia czy ujemna), w tym momencie szybko sprawdzimy
czy aby nie zrobiliśmy błędu (co nie znaczy że mam 100% pewność, że dobrze zrobiliśmy

)
13 mar 20:43
pochodna : Z reguły trafiały mi się właśnie takie przykłady z x
2 w mianowniku, dlatego myślałam, że
właśnie tak jak tutaj ten wykres nigdy nie będzie przecinał 0.
U góry napisałam o tym, że zawsze przecina, ale chodziło mi o tę sytuację z samym x albo
nieparzystą potęgą przy x w mianowniku. Jeszcze raz dziękuję
13 mar 20:43
wredulus_pospolitus:
I gdybyś właśnie policzyła te granice pochodnej to byś zauważyła, że 'coś jest nie tak' (w
Twoim pierwotnym rozwiązaniu)
13 mar 20:44
wredulus_pospolitus:
To jeszcze taka jedna uwaga. Nie wiem na ile prowadzący się tego może czepiać (ja bym się
czepiał).
| | x2 − 4 | |
Jeżeli masz przykładowo f' = |
| |
| | x4 | |
i później robisz nierówność x
2−4 > 0 to wcześniej warto by było dodać komentarz: "
∀{x∊D
f' x
4 > 0 "
Taki komentarz oznacza, że ja wiem, że Ty wiesz dlaczego 'olałaś' mianownik
13 mar 20:50