Zadanie z fizy, ale tamto forum jest dead
Joasia13: Punkt materialny porusza się w płaszczyźnie (x, y), przy czym jego ruch jest opisany równaniem:
x = bt; y = ct−dt2 , gdzie b = 50 cm/s, c = 200 cm/s, d = 25 cm/s2. Znaleźć po upływie czasu t
= 3 s prędkość i przyśpieszenie punktu, kąt między wektorem prędkości v i wektorem
przyśpieszenia a
Wyznaczyłam:
V(t)= √b2+(c−2dt)2
a = 2d
I mam problem jak ustalić kąt pomiędzy ich wektorami, szukałem na internecie przykładowych
zadań, żeby zrobić analogicznie i nie znalazłem, więc proszę o pomoc lub podesłanie podobnego
zadania, z góry dziękuję
13 mar 19:16
Joasia13: Tarcza o promieniu R obraca się ze stałym przyspieszeniem kątowym ξ W chwili t = 0 s tarcza
pozostaje w spoczynku. Znaleźć dla punktów leżących na obwodzie tarczy:
a) prędkość liniową i kątową,
b) przyspieszenie styczne, normalne i całkowite
c) kąt między wektorami prędkości i przyspieszenia
Tak samo pkt c) z tego zadania, jak jest mowa o wektorze przyśpieszenia, to mam wziąć wektor
przyspieszenia całkowitego? I jak go wyliczyć jak mam wartość przyspieszenia całkowitego?
<nowa w świecie fizyki>
13 mar 19:20
Asia: bump
13 mar 20:30