Proszę o odwet szybciutki
primusinterpares: a) wiedząc, że a1 = −3 i q = 1/2 oblicz cztery pierwsze wyrazy ciągu
a2 = −3/2
a3 = −3/4
a4 = −3/8
To pewne
b) zapisz wyraz ogólny wzoru
Czy tu chodzi o wzór an= a1 * q(n−1)?
Nie jestem pewna, proszę pomóc mi rozwiać wątpliwość
c) oblicz sumę S10 (dziesięciu pierwszych wyrazów ciągu)
W tych obliczeniach się trochę pogubiłam bo wyszła mi za mała ilość jak na sumę.
13 mar 19:07
wredulus_pospolitus:
b) tak ... taki jest ogólny wzór na n'ty wyraz ciągu geometrycznego
13 mar 19:09
wredulus_pospolitus:
c) to pokaż swoje obliczenia
13 mar 19:10
primusinterpares: Moje obliczenia:
S10= −3* 1−(1/2)10 / 1−1/2 = −3* 1−1/1024 / 1/2 = −3 * 1023/1024 / 1/2 =
−3* 1023/1024*2/1 (skróciłam 1024 z 2) = −3* 1023/512. (skrocilam 3 z 1023) = −314
Ale nie może wyjść taka suma jeśli juz pierwszy wyraz ciągu wynosi całe 3.
Gdzie popełniłam błąd?
13 mar 19:16
primusinterpares: Edit: tam mi wyszło −341/512
13 mar 19:18
janek191:
więc
| | 1 − (12)10 | | 1 − 11024 | |
S10 = − 3* |
| = −3* |
| = |
| | 1 − 12 | | 12 | |
| | 1024 | | 1 | | 1023 | | − 3*1023 | | 3069 | |
= − 6*( |
| − |
| ) = −6* |
| = |
| = − |
| = |
| | 1024 | | 1024 | | 1024 | | 512 | | 512 | |
14 mar 16:12
14 mar 16:13