Wyznacz współczynniki b i c.
lisekheh: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=2x2+bx+c. Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby: x1=3,
x2=−1. Wyznacz współczynniki b i c.
13 mar 18:23
Ateusz: f(3)=0
f(−1)=0
i rozwiaz ten uklad dwoch rownan
13 mar 18:26
Ateusz: drugi sposob :
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
podstawiasz :
f(x)=2(x−3)(x+1)
wymnazasz dwa nawiasy, porzadkujesz i odczytujesz wspolczynniki
13 mar 18:27
lisekheh: z tego pierwszego b wychodzi mi −3 a z tego drugiego −4
13 mar 19:03
wredulus_pospolitus:
to źle robisz 'w tym pierwszym'
13 mar 19:05
wredulus_pospolitus:
0 = 18 + 3b + c
0 = 2 −b + c
więc (równianie (1) − równanie (2)):
0 = 16 + 4b −> b = −4
13 mar 19:07
Eta:
Z postaci iloczynowej
f(x)=2(x−3)(x+1) = 2x2−4x−6
a=2 , b= −4, c= −6
=================
13 mar 19:42