funkcja
Ateusz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności
jest przedziałem postaci (−
∞, a>
Wiem jak będzie wyglądać funkcja, jestem w stanie poprawnie naszkicować jej wykres,
ale co z tym przedziałem? Co to jest to a? Jakaś niewiadoma czy współczynnik przed x czy co?
13 mar 18:07
wredulus_pospolitus:
parametr m będzie uzależniony od a

będziemy mieli:
f
min(x) = f(a) = m
13 mar 18:32
Mila:
| | 1 | |
| |
| −5|≥4 dla x∊(−∞,0> |
| | 3x−2 | |
13 mar 18:56
iteRacj@:
Milu czy rozwiązaniem nierówności z 18:56 nie powinno być x∊(−∞,0>U<2,∞) ?
A zbiór rozwiązań wyjściowej nierówności będzie przedziałem postaci (−∞, a> dla wartości
parametru m≥5 ?
13 mar 22:38
Mila:
Tak masz rację. Trzeba wyżej przesunąć prostą.
Coś mi się ubzdurało, że nie f(x) nie przyjmuje wartości 5.
Napisz całe rozwiązanie.
Pozdrawiam
14 mar 17:14
Ateusz: eh nadal nie czaje
co to jest to a?
17 mar 12:52
Mila:

Pofatygowałeś się , aby przeczytać, to co napisała
Iteracja ?
Masz znaleźć takie m dla którego wykres f(x) leży powyżej prostej y=m
powyżej prostej y=5 leżą wszystkie wartości f(x) dla pewnych x−ów.
f(a)=5
| 1 | | 1 | |
| −5=5 lub |
| −5=−5 |
| 3x−2 | | 3x−2 | |
| 1 | | 1 | |
| =10 lub |
| =0 brak rozw. |
| 3x−2 | | 3x−2 | |
−log
3(10)=x−2
x=2−log
3(10)
Dla x≤2−log
3(10) wartości f(x)są większe od 5 lub równe 5.
⇔
| | 1 | |
| |
| −5|≥5 dla x∊(−∞,2−log3(10) > |
| | 3x−2 | |
a=2−log
3(10) to jest koniec przedziału.
Należy interesować się wcześniej rozwiązaniem.
Przypadkowo zobaczyłam, że masz dalej problem.
17 mar 18:59