Trojkat
6latek:

W trojkacie ABC dwusieczne kątow A i B przecinaja przeciwlegle boki w punktach D i E tak ze
DEIIAB
Wykaz ze trojkat ABC jest rownoramienny
Do czego doszedlem
Kąty α i β jako kąty naprzemianlegle wewnetrzne
Oznacza to ze ΔEAD i ΔDEB sa rownoramienne
Kąty 2α i 2β jako kąty odpowiadajace
Teraz by nalezalo pokazac ze AD=BE
13 mar 17:57
wredulus_pospolitus:
Wiemy, że |AE| = |BD| = k (patrz wskazane trójkąty równoramienne)
z tw. Talesa:
| |EC| | | |DC| | | |EC| | | |BC| | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| |AC| | | |BC| | | |EC| + k | | |BC|+k | |
na krzyż
|EC|*|BC| + k|EC| = |EC|*|BC| + k|BC| ⇔ |EC| = |BC|
c.n.w.
13 mar 18:02
wredulus_pospolitus:
| | |EC| | | |DC| | |
błąd w zapisie przy równaniu ... winno być : |
| = |
| |
| | |EC| + k | | |DC| + k | |
i tak samo później po wymnożeniu
13 mar 18:04
6latek: Dziekuje Ci

Prosze abys sie moze pochylil nad tym co ja probowalem wymlodszic z katow i przystawania
trojkatow
13 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
Pochyliłem się i szczerze mówiąc ... nie wiem jak wykazać |AD| = |BE| na tym etapie (gdy nie
wiesz czy α=β)
Po prostu, nie widzę tutaj sposobu na wykazanie tego na tym etapie.
13 mar 18:23
wredulus_pospolitus:
Dobra ... wiem (chyba)
Zauważ, że ABDE to trapez ... własnie pokazaliśmy, że jest to trapez równoramienny
Opuszczamy wysokości z D i E (punkty na AB nazwijmy D' i E' ).
Jako, że trapez jest równoramienny to więc |AD'| = |BE'|
wysokości oczywiście te same (daaa)
na mocy tw. Pitagorasa −> przekątne trapezu są sobie równe
13 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
Chociaż to i tak było niepotrzebne ... bo skoro mamy trapez równoramienny ... to kąty przy
podstawach są sobie równe ... więc 2α = 2β
więc ABC jest równoramienny.
13 mar 18:29
6latek: Dziekuje .

Ogladalem kwalifikacje w skokach
13 mar 18:41
6latek: Moze ktos jeszce sie pochyli nad tym ?
13 mar 19:40
Eta:

ABDE jest trapezem bo AB ∥DE
2α+2α+β+β =180
o i 2β+2β+α+α =180
o
⇒ 2α=2β
co daje tezę Δ ABC jest równoramienny
13 mar 20:20
6latek: W pierwszej chwili nie pomyslalem o trapezie
czyli wredulus tez mial racje piszac o trapezie
Dzieki wiekie
13 mar 20:31