matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi monotoniczne liceum
Nel:
n−1
4n−1
Dane są ciągi a
n
=
i b
n
=
. Zbadaj monotoniczność ciągów:
n
n
a
n
(a
n
+b
n
), (a
n
− b
n
), (a
n
* b
n
) i (
)
b
n
Policzylam już monotoniczność obu ciągów i oba są rosnące. Nie wiem jednak jak robić działania na ciągach
13 mar 17:42
wredulus_pospolitus:
(n−1) + (4n−1)
a
n
+ b
n
=
= ...
n
Chociaż to akurat można sobie podarować (skoro a
n
i b
n
rosnący to ich suma także będzie rosnącym ciągiem)
13 mar 17:44
janek191:
n −1
4 n − 1
n −1 − 4n + 1
− 3n
c
n
= a
n
− b
n
=
−
=
=
= − 3
n
n
n
n
c
n
− ciąg stały
14 mar 15:56