Oblicz nierówność
lisekhe: pomocy obliczyłam tą nierówność −x2+5x>0 i delta wyszła mi 5 i x1=0 i x2=5 ale nie wiem czy
dobrze i w sumie co dalej z tym. Parabolę mam narysować?
13 mar 17:36
Jerzy:
A masz takie polecenie ?
13 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
po co liczysz Δ ?
−x2 + 5x > 0
−x(x−5) > 0
x = 0 ∨ x = 5
tak ... masz narysować parabolę (jeżeli z tej postaci nie widzisz rozwiązania)
13 mar 17:39
lisekheh: Nie jest tylko rozwiąż nierówność
13 mar 17:40
Jerzy:
x(x − 5) < 0 ⇔ x ∊ (0,5)
13 mar 17:40
lisekheh: Dobrze, dziękuje chciałam się tylko upewnić.
13 mar 17:42