dffd
fgfd: | | 2 | |
Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− |
| , która jest prostopadła do |
| | x2 | |
| | 2 | |
prostej określonej rówaniem y=− |
| x+1 |
| | 3 | |
13 mar 16:20
Bleee:
Skoro jest prostopadła do danej to y = 3x/2 + b
W takim razie (patrząc na wzór na pochodną): f'(x0) = 3/2
Liczysz pochodną, sprawdzasz kiedy przyjmuje taka wartość i masz punkt styczności.
Wtedy Wyznaczasz równanie stycznej
13 mar 16:22
fgfd: | | 3 | | 3 | | 3 | | 5 | |
Kurcze, wychodzi mi y= |
| x− |
| , a w odpowiedzi jest y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 16:46
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia.
13 mar 16:52