Ciągi, rekurencja, nieparzysta wielokrotność liczby
Enje: Ciąg (an) określony jest rekurencyjnie:
| ⎧ | a1 = k | |
| ⎨ | a2 = 3k |
|
| ⎩ | an+1 = 2an − an−1 dla n ≥ 2 | |
gdzie k ∊ N. Wykaż, że dowolna nieparzysta wielokrotność liczby k jest wyrazem tego ciągu.
czy takie rozwiązanie było by okkay?

a
3=5k
a
4=7k
zauważmy że: a
1,a
2,a
3,a
4 są kolejnymi nieparzystymi wielokrotnościami liczby k
a kolejne wyrazy ciągu tworzone są ze wzoru: a
n+1 = 2a
n − a
n−1
liczba nieparzysta x=2n−1, n∊N
+
1)dla x={1,3}
a
1=k, a
2=3
2)załóżmy że dla x>=1: a
n=xk
3) dla n>=2 a
n+1=2(x)k−(x−2)k=(x+2)k
kolejne wyrazy ciągu dla każdego n∊N
+ tworzone są kolejnymi nieparzystymi wielokrotnościami
liczby k
13 mar 14:36
jc: Od miejsca "liczba nieparzysta x=" w ogóle nie wiadomo, co chcesz powiedzieć.
13 mar 15:39
Enje: ayaya :CC chciałem użyć tego:
"Dowód przeprowadzony metodą indukcji matematycznej nazywamy dowodem indukcyjnym; składa się on
z dwóch etapów:
1. sprawdzenia, że T(n0) jest prawdziwe,
2. dowodu, że dla każdego n ≥ n0 jeżeli T(n) jest prawdziwe, to T(n + 1) jest prawdziwe."
13 mar 15:57
jc: No to przeprowadź dowód indukcyjny.
Co chcemy pokazać? wydaje się, że chcemy pokazać, że an = (2n−1)k.
Czym będzie T1? Czym będzie Tn?
13 mar 16:14
Enje:
chyba nie rozumiem dalej co jest źle :CC
T(n0) jest prawdziwe ||| dla x=1: a1=k
dla każdego n ≥ n0 jeżeli T(n) jest prawdziwe ||| załóżmy że dla x≥1: an=xk
to T(n + 1) jest prawdziwe ||| dla n≥2 an+1=2(x)k−(x−2)k=(x+2)k
__________________________________
1)dla n=1: a1=k
2)załóżmy że dla n≥1: an=(2n−1)k
3) dla n≥2 an+1=2(2n−1)k−(2n−1−2)k=k(4n−2−2n+3)=(2n+1)k
__________________________________ przecież to jest taki sam zapis
an+1−an=2k
an+2k=an+1
co moim zdaniem należało dowieśc (popraw proszę jeśli to dalej jest nie tak, jak powinno.
Możliwe że nie rozumiem dobrze indukcji uczyłem się jej sam z internetu
(nie mamy już teraz tego w programie w szkole)
13 mar 16:48
Pytający:
Zauważ, że w równaniu rekurencyjnym odwołujesz się do dwóch poprzednich wyrazów ciągu, więc
żeby udowodnić indukcyjnie, że an=(2n−1)k korzystając z tej zależności rekurencyjnej, musisz
pokazać prawdziwość dla n=1 i n=2 i wyjść z założenia prawdziwości dla n=m i n−m−1:
• baza indukcyjna:
a1=k=(2*1−1)k
a2=3k=(2*2−1)k
• założenie indukcyjne:
am=(2m−1)k
am−1=(2(m−1)−1)k=(2m−3)k
• krok indukcyjny (m≥2):
am+1=2am−am−1= // z założenia // =
=2(2m−1)k−(2m−3)k=(4m−2−2m+3)k=(2m+1)k=(2(m+1)−1)k
Czyli wzór jest prawdziwy dla n=m+1, o ile jest prawdziwy dla n=m i dla n=m−1 (gdzie m≥2), a
stąd (bo jest prawdziwy dla bazy, czyli dla n=m=2 i dla n=m−1=1) an=(2n−1)k dla n∊ℕ+.
13 mar 20:28
Enje: Dziękuję najpiękniej!
13 mar 23:47