wykaż, że
Julia: Dany jest równoległobok ABCD, w którym bok AB jest dwa razy dłuższy od boku BC. W połowie
odcinka AB zaznaczono punkt K. Wykaż, że kąt DKC jest kątem prostym
13 mar 12:57
wredulus_pospolitus:

β = 180 − α
więc cosβ = cos(180 − α) = −cosα
z tw. cosinusów:
z
2 = x
2 + x
2 − 2x
2cosα
y
2 = x
2 + x
2 − 2x
2cosβ = x
2 + x
2 +2x
2cosα
więc (dodajemy te równania):
z
2 + y
2 = 4x
2 = (2x)
2
i otrzymujemy tw. Pitagorasa
13 mar 13:06
PW: Dowód elementarny, wykorzystujący załozenie o punkcie K
Punkt K dzieli AB na pół, a więc trójkąty CKB i DKA są równoramienne, wobec tego
| | 180°−β | | β | |
∡CKB = |
| = 90°− |
| , |
| | 2 | | 2 | |
podobnie
Ponieważ
∡DKA + ∡DKC + ∡CKB = 180°,
z (1), (2) podstawionych do (3) wynika
| | α | | β | |
90°− |
| + ∡DKC + 90°− |
| = 180°, |
| | 2 | | 2 | |
a więc
jest oczywiste, że α+β = 180°, zatem
co należało wykazać.
13 mar 14:17
PW: Julio, tyś ta sama, co niedawno pytała o całki, czy jesteś swoją młodszą siostrą?
13 mar 14:31
Eta:

2α+2β=90
o ⇒ α+β=90
o i α+β+γ=180
o to
γ=90
o
Δ DKC jest prostokątny
c.n.w.
13 mar 15:01
dofs: Eta, wkradł się mały błąd, mianowicie ''2α+2β=90°'', gdzie powinno być ''2α+2β=180°''
13 mar 15:08
6latek: Dzien dobry

Znowu dokuczasz
PW
13 mar 15:09
PW: Nie, wcale mi nie dokucza. Po prostu wykonała ładny ysunek. Szkoda tylko, że zmieniła
oznaczenia wredulusa, których sie trzymałem. Dowód Ety w gruncie rzeczy jest taki
sam − polega na zauważeniu dwóch trójkątów równoramiennych.
13 mar 15:44
6latek: To byl żart

Ale za to ja mam 3 rozwiazania tego zadania
13 mar 15:49