kat
maricno55: Jeżeli α oznacza miarę kąta między przekątnymi ścian sześcianu (zobacz rysunek), to sinα=?
Rysunek wrzucam w linku bo nie wyszło mi tu rysowanie:
https://gyazo.com/c75414640215ec2235e8386570d84419
Czy dobrze zaznaczyłem trzeci bok trójkąta i kąt prosty?
13 mar 08:48
maricno55: Każdy bok mi wyszedł a
√2 bo że to jest przekątna kwadratu

Coś chyba zrobiłem nie tak, ktoś
pomoże?
13 mar 09:01
13 mar 09:05
maricno55: Jaki party?
13 mar 09:07
dero2005:

| | √3 | |
ponieważ trójkąt jest równoboczny to kąt α = 60o a sin 60o = |
| |
| | 2 | |
Tw. Cosinusów
(a
√2)
2 = 2(a
√2)
2 − 2(a
√2)
2cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 mar 10:08