Kombinatoryka
bfs: Ile jest liczb czterocyfrowych parzystych o niepowtarzających się cyfrach, w których cyfra
tysięcy jest równa 5 lub 6.
| | | |
wyszło mi 2 * | * 4 czyli 8 * 6 = 48 |
| | |
Na miejscu tysięcy są 2 możliwości (cyfry 5, 6), na miejscu jedności 4 możliwości (cyfry 0, 2,
| | | |
4, 8) i zostały 2 komórki i 4 cztery cyfry dlatego | |
| | |
Może ktoś sprawdzić czy dobrze to rozwiązałem? Z góry dzięki
13 mar 01:00
BoosterXS: Z 5 na początku:
1*8*7*5 = 280
Z 6 na początku:
1*8*7*4 − 224
280+224 = 504
13 mar 01:15
wredulus_pospolitus:
źle

4 przypadki:
1) tysięczna jest '6' ... jedności jest '0' ... pozostałe dowolne (zostało 8 cyfr

)
2) tysięczna jest '6' ... jedności jest 2,4 lub 8 ... pierwszą NIE JEST 0 (7 możliwości) i w
końcu cyfra dziesiątek dowolna (7 możliwości)
3) tysięczna jest '5' ... jedności jest '0' ... pozostałe dowolne (zostało 8 cyfr)
4) tysięczna jest '5' ... jedności jest 2,4,
6 lub 8 ... pierwszą nie jest 0 (7 możliwości)
i ostatnia dowolna (7 możliwości)
Widzisz trochę za bardzo uprościłeś ... baaardzo ale to bardzo wielu liczb w ogóle nie wziąłeś
pod uwagę, nie wiedzieć dlaczego używasz dwumianu Newtona podczas gdy w liczbach ISTOTNA JEST
KOLEJNOŚĆ
13 mar 01:19
wredulus_pospolitus:
Booster −−− cyfra tysięcy NIE JEST pierwsza cyfrą liczby czterocyfrowej
13 mar 01:19
bfs: Dzięki za wyjaśnienie, kombinatoryka nie jest moją mocną stroną
13 mar 01:23
13 mar 01:24
Pytający:
Cyfra tysięcy jest pierwszą cyfrą liczby czterocyfrowej, Wredulusowi się coś pomieszało.
Odpowiedź z drugiego postu (13 mar 2019 01:15) jest poprawna (504).
13 mar 11:00