F. kwadratowa z parametrem.
BoosterXS:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m−2)x
2−(m+1)x−m=0 ma dwa różne pierwiastki
spełniające warunek |x1−x2|<2 ?
Założenia:
1
o a ≠ 0
2
o Δ > 0
3
o |x1−x2| < 2
1
o (m−2) ≠ 0 ⇒ m ≠ 2
2
o Δ=[−(m+1)]
2 − 4(m−2)(−m) = 5m
2−6m+1
Δ
m = 16
√Δ=4
m
1 =
15
m
2 = 1
m ∊ (−
∞,
15) ∪ (1,+
∞)
3
o |x1−x2| < 2
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
| |
| − |
| | < 2 |
| | 2a | | 2a | |
| 4 | | 4 | |
| − 2 < 0 ∨ |
| + 2 > 0 |
| m−2 | | m−2 | |
(8−2m)(m−2) < 0 ∨ 2m(m−2) > 0
m∊(−
∞,2) ∪ (4,+
∞) ∨ m∊(−
∞,0) ∪ (2,+
∞)
część wspólna:
m∊(−
∞,0) ∪ (4,+
∞)
Cześć wspólna z warunków 1
o, 2
o, 3
o:
m∊(−
∞,0) ∪ (4,+
∞)
Zechce ktoś sprawdzić? W szczególności chodzi mi o sprawdzenie warunku 3
o.