Naszkicować wykres podanego sygnału
Adam: f(t)= 1+1(2−t)
Witam, wie ktoś jak narysować taką funkcję? Wiem jak wygląda funkcja 1(t), niestety dalej mam
problem. Jakieś małe podpowiedzi?
13 mar 00:12
wredulus_pospolitus:
A co to jest 1(t)

Chodzi Ci o 'funkcję jednostkową' (skokową / Heaviside’a)
13 mar 00:13
Adam: Tak, nie umiałem zapisać pogrubionej 1
13 mar 00:13
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak to zasada jest prosta:
a) (2−t) > 0 to wartość = 1
b) 2−t = 0 to wartość = 0
c) 2−t < 0 to wartość = −1
13 mar 00:14
wredulus_pospolitus:
Na przyszłość −−− wtedy piszemy H(2−t)
13 mar 00:15
wredulus_pospolitus:
tfu ...
(2−t) ≥ 0 to wartość = 1
(2−t) < 0 to wartość = 0
13 mar 00:15
wredulus_pospolitus:
już za późno ... przestaję myśleć
13 mar 00:16
Adam: hmm tyle że nie mam warunków. Polecenie brzmi: Metodą przekształceń elementarnych naszkicować
wykres podanego sygnału f. Podać zbiory supp f, Nf oraz wartość sygnału w punktach
nieciągłości.
13 mar 00:18
wredulus_pospolitus:
no to przecież masz:
f(t) = 1 + H(2−t)
więc
| | ⎧ | 1 + 1 = 2 dla 2−t ≥ 0 ... czyli dla t ≤ 2 | |
| f(t) = | ⎩ | 1 + 0 = 1 dla 2−t < 0 ... czyli dla t > 2 |
|
13 mar 00:35