podzielnosc
bls : Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5, to liczba p2−25 jest podzielna przez 24.
12 mar 23:41
Adamm:
(p−5)(p+5)
p−5, p+5
jedna z tych liczb musi być parzysta, a druga dzielić się przez 4
(bo różnią się o 10, i są obie parzyste)
stąd 8|p2−25
Z faktu że żadna z nich nie dzieli się przez 3, a różnią się o 10, mamy też że
3 dzieli jedną z nich (i tylko jedną, chociaż to akurat wsio)
3, 8 są względnie pierwsze, więc dzieli się przez 3*8 = 24
12 mar 23:44
bls : a można by to było jakoś tak algebraicznie? tłumaczenie mniej więcej rozumiem, ale wolałabym to
zobaczyć na liczbach, a sama nie za bardzo póki co potrafię to rozpisać
12 mar 23:47
Ateusz: @bls
Właśnie wydaje mi się, że algebra w takich dowodach kończy się wraz z rozbiciem liczby na
czynniki pierwsze (p−5)(p+5)
Ale zawsze możesz sobie popodstawiać jakąkolwiek liczbę pierwszą i zobaczyć co otrzymasz.
@Adamm
Rozumiem, że podstawową rzeczą aby w ogóle ruszyć z takimi dowodami podzielności, jest wykucie
całej tej teorii − czyli, kiedy liczba pierwsza/parzysta dzieli się przez co, w jakich
okolicznościach itp, na blachę?
13 mar 00:02
wredulus_pospolitus:
p2−25 = (p−5)*(p+5)
p jest liczbą pierwszą większą niż 3, więc:
1) p = 6k+1 (nie podzielna przez 2 i przez 3)
wtedy mamy:
(6k+1 − 5)(6k+1+5) = (6k−4)(6k+6) = 36k2 + 12k − 24 = 12(3k2 + k − 2) = 12(3k−2)(k+1)
albo k+1 jest parzysta (gdy k jest nieparzysta) ... albo 3k−2 jest parzysta (gdy k jest
parzysta ... bo wtedy 3*k jest parzysta)
2) p = 6k+5
(6k+5 − 5)(6k+5+5) = 6k*(6k+10) = 36k2 + 60k = 12k(3k + 5)
i albo k jest parzyste albo (3k+5) jest parzyste (gdy k jest nieparzysta)
stąd masz podzielność przez 24
Jeżeli chcesz 'bardziej' to już się musisz bawić w liczby postaci:
p = 12k + r gdzie r = 1, 5, 7, 11
Wtedy 'pięknie' wyjdzie Ci 24 'przed nawiasem'.
13 mar 00:07
bls : Dziękuję po raz kolejny
13 mar 00:18
Adamm:
@Ateusz
takie dowody są zazwyczaj bardzo łatwe, i nie trzeba wiele wiedzieć żeby je wymyślić
13 mar 00:24
Adamm:
Co jest potrzebne, potrzebne są definicje, i jakieś podstawowe rzeczy na temat podzielności
Wiedza np. co to jest liczba pierwsza, rozkład na czynniki pierwsze,
NWD, NWW, algorytm Euklidesa.
Jakie własności? Różne. Np.
jeśli NWD(a, b) = 1, i a|bc to a|c
Bardzo ważna własność którą powinno się znać, i często się przydaje
13 mar 00:29
Adamm:
Jeśli chodzi o elementarną teorię liczb, to często również mogą przydać się
tkzw. kongruencje, czyli relacje podzielności, i twierdzenia z nimi związane,
takie jak np. tw. Eulera
13 mar 00:30