Ekstrema funkcji
Trąbka : Wyznacz ekstrema funkcji f określonej wzorem f(x)= 8
√x−x dla x ≥0 i wskaż wszystkie poprawne
odpowiedzi.
a) funkcja f ma maksimum lokalne o wartości 16
b) funkcja f nie ma ekstremów lokalnych
c) funkcja f ma maksimum lokalne dla x=16
d) funkcja f ma minimum lokalne dla x=0
Pomożecie

?
12 mar 23:39
Trąbka : Zamieniłem f(x) na f ' (x)
A więc funkcja pochodna to ex−1. Pytanie co dalej, gdyż podstawiłem, iż ex−1>0, a więc
ex>1... I tu zabłądziłem..
12 mar 23:43
Trąbka : Bardzo proszę o pomoc, to ostatnie zadanie, które muszę wykonać, a zarazem zrozumieć. Znajdzie
się osoba, która pomoże?
12 mar 23:45
wredulus_pospolitus:
że co

Skąd to e
x − 1 się znalazło
12 mar 23:47
Trąbka : Ohh faktycznie, pomieszały mi się zadania...
12 mar 23:48
Trąbka : | | 4 | |
f ' (x) = |
| −1  |
| | √x | |
12 mar 23:49
Trąbka : Czy odpowiedz poprawna to D? Czy jest to jedyna poprawna odpowiedz?
12 mar 23:50
Trąbka : Ktoś potwierdzi, bądź poda poprawne odpowiedzi? Za 5 min muszę dostarczyć test
12 mar 23:54
janek191:

f '(x) = 0 ⇔ x = 16
12 mar 23:54
Trąbka : Jesteś pewien na 100%?
12 mar 23:55
Trąbka : Która odpowiedz będzie poprawna?
12 mar 23:55
janek191:
a) i c)
12 mar 23:56
Trąbka : Jesteś pewien?
12 mar 23:56
wredulus_pospolitus:
| 4 | | 4 | |
| − 1 = 0 ⇔ |
| = 1 ⇔ 4 = √x ⇔ x = 16  |
| √x | | √x | |
12 mar 23:56
wredulus_pospolitus:
f(16) = 8*4 − 16 = 2*16 − 16 = 16
12 mar 23:57
Trąbka : Macie racje, zgadza się

Dziękuje Wam bardzo przyjaciele.
13 mar 00:02