Otoczenie funkcji liniowej, pochodne.
Trąbka : Wskaż wzór funkcji liniowej g, która w otoczeniu x0=0 najlepiej przybliża funkcje f(x)=
3sinx+x
a) g(x)=4x
b) g(x)= 0+4(x−0)
c) g(x)= 4x−1
d) g(x)= 3cosx+1
Ktoś potrafi rozwiązać?
12 mar 23:16
PW: To jest zadanie testowe. Metodą eliminacji: d) nie jest poprawną odpowiedzią, bo to nie jest
funkcja liniowa.
12 mar 23:26
Trąbka : Tu mi coś źle wychodzi, gdyż:
f(x)= 3sins + x
f ' (x)= 3cosx+1
f(x0) = 3*sin*0+0 = 0
f ' (x0) = 3*cos*0+1 = 4
y ≈ 0 + 4(x−0)
Zgadza się?
12 mar 23:27
Trąbka : Odpowiedz a) oraz b) prawidłowa? Tylko te dwie, czy nie mam racji?
12 mar 23:27
Trąbka : Bardzo Wam dziekuje za pomoc
12 mar 23:40