Prosta styczna do wykresu funkcji
Trąbka : Wskaż równania, które opisują prostą styczną do wykresu funkcji f(x)= 2
√x −1 w punkcie (4,3)
Ktoś pomoże

?
12 mar 22:57
Ateusz: a wzor na styczna znasz?
12 mar 22:58
Trąbka : Właśnie w tym zadaniu mam go wyznaczyć.
12 mar 23:01
PW: To jest zdanie testowe. Skorzystaj z faktu, że (4, 3) musi należeć do tej stycznej, czyli dla
x=4 musi być y = 3.
12 mar 23:02
janek191:
a = f '(4) = 0,5
y = a x + b = 0,5 x + b P = ( 4, 3)
więc
3 = 0,5*4 + b ⇒ b = 1
Odp. y = 0,5 x + 1
====================
Odp. d)
12 mar 23:06
Trąbka : Janek, odpowiedz D mi również wychodzi, a co z odpowiedzią B? Ona chyba jest taka sama jak D, a
więc obie są poprawne, czyż nie?
12 mar 23:13
janek191:
W b) jest y = 0,5 x + 2
a w d) y = 0,5 x + 1
12 mar 23:15
Trąbka : Masz rację,
b) to będzie 0,5x+2
c) to będzie 0,5x+2,5
d) 0,5x+1
Prawidłowa w takim razie jedynie D
12 mar 23:19
PW: I to jest dobrodziejstwo zadań testowych − wystarczy podstawiać x=4 i y = 3. Nie trzeba znać
wzoru na styczną.
12 mar 23:22
Trąbka : Hehe, dziękuje Wam bardzo za pomoc
12 mar 23:40