wartość bezwzględna
asia: Witajcie

Możecie pomóc?
Oblicz 2− x + 2|x| oraz x+ |x+1| dla x=5−
√2
2−(5−
√2)+2|5−
√2|=2−5+
√2..+?...−?
5−
√2+|5−
√2+1|=
12 mar 22:44
janek191:
x = 5 − √2 > 0
wiec
2 − x +2 I xI = 2 − ( 5 − √2) + 2 I 5 − √2 I = − 3 + √2 + 10 − 2√2 = 7 − √2
12 mar 22:48
asia: Dziękuję Janku, a ten drugi przykład pomożesz?
12 mar 22:55
janek191:
x + I x + 1 I = 5 − √2 + I 5 − √2 + 1 I = 5 − √2 + 6 − √2 = 11 − 2√2
bo
I 6 − √2 I = 6 − √2 dlatego, że 6 − √2 > 0
12 mar 22:58
asia: Dziękuję serdecznie
12 mar 22:58
6latek: 5−√2+1>0
stad |5−√2+1|= 5−√2+1
5−√2+5−√2+1= dokoncz
12 mar 22:58
janek191:
Zapamiętaj :
I a I = a dla a ≥ 0
I a I = − a dla a < 0
12 mar 22:59
asia: Oki, jeszcze raz dziękuję.
12 mar 23:04