funkcje
adnt: Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt A= (−1, 3) i ma dokładnie jeden punkt wspólny z
parabola o równianiu y=−x2. Znajdź wzór funkcji f
12 mar 22:33
janek191:

y = a x + b A = ( −1 , 3)
3 = − a + b ⇒ b = a + 3
y = a x + a + 3
więc
a x + a + 3 = −x
2
x
2 + a x + a + 3 = 0
Δ = a
2 − 4*1*(a + 3) = a
2 − 4 a − 12 = 0
Δ
a = 16 − 4*1*(−12) = 16 + 48 = 64
√Δa = 8
| | 4 − 8 | |
a = |
| = − 2 lub a = 6 |
| | 2 | |
więc
b = 1 lub b = 9
Odp.
y = −2 x + 1 lub y = 6 x + 9
=============================
12 mar 22:42
adnt: janek191 można byłoby wyliczyć to za pomocą pochodnej?
13 mar 02:40
PW: Ano nie można, i tu widać doświadczenie Janka191.
Określenia "prosta ma jeden punkt wspólny z parabolą" i "prosta jest styczna do paraboli" nie
są synonimami.
Posługując się pochodną uzyskałbyś tylko równanie stycznej y = −2x+1.
13 mar 12:44
wredulus_pospolitus:
PW
f(x) = −x2
f'(x) = −2x
y − f(x0) = f'(xo)*(x−xo)
y + xo2 = −2xo(x−xo)
y = −2x*xo + xo2 <−−− ogólna postać stycznej (zalezna od punktu styczności)
podstawiamy współrzędne punktu A.
3 = −2*(−1)*xo + xo2
3 = 2xo + xo2
xo = 1 lub xo = −3
i wracamy do wzoru stycznej:
1) y = −2x + 1
2) y = 6x + 9
Więc tak ... dostaniemy dwie styczne.
Należy zauważyć, że w ogólnym przypadku. prosta będzie miała z parabola tylko jeden punkt
wspólny gdy:
1) Jest styczna do tejże paraboli (wyznaczyliśmy obie styczne)
2) Jest osią symetrii tejże paraboli (co w naszym przypadku jest niemożliwe)
W każdym innym przypadku albo przetnie dwukrotnie parabolę albo wcale.
13 mar 13:01
PW: Masz rację, coś mi się uroiło. Tak to jest gdy zamiast policzyć patrzy się na rysunek.
Ale podtrzymuję, że rozwiązanie Janka191 jest ładne (przecież nie pytali o styczne, lecz o
wykresy funkcji liniowej mające jeden punkt wspólny z parabolą).
Te inne "nie styczne, ale mające jeden punkt wspólny" muszą być pionowe.
13 mar 13:39
wredulus_pospolitus:
Fakt ... pionowe ...nie muszą być osią symetrii ... ale w tym konkretnym przypadku nie są
rozwiązaniami ... bo to nie są funkcje, a pytanie było o funkcje
13 mar 13:46