Wyznaczyć prawdopodobieństwo w zależności od parametru m.
Heizenberg: Z przedziału <−1,1> wybieramy losowo dwa punkty x i y.
Wyznaczyć, w zależności od wartości parametru m ∊ R prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) y ≤ mx+1
b) y ≤ m(x+1)
12 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
A dla m=1 potrafiłbyś wyznaczyć te prawdopodobieństwa
12 mar 22:10
Heizenberg: dla m=1 wychodzi mi 7/8 tak samo dla m=−1.
Zauważyłem, że z wzrostem | m | prawdopodobieństwo maleje bo pole pod prostą się zmniejsza.
Dla m = 0 logicznie prawdopodobieństwo zdarzenia jest pewne P(A)=1
12 mar 22:40