Rachunek prawdopodobieństwa
Daria: Rachunek prawdopodobieństwa.
1. W międzynarodowym turnieju siatkówki uczestniczy 8 drużyn. W pierwszej turze drużyna gra z
każdą. Ile męczy należy rozegrać w tym etapie turnieju?
2. Na ile sposobów można rozwiązać test złożony z 5 pytań jeżeli do każdego pytania podano 4
odp?
3. Ile istnieje liczb naturalnych trzycyfrowych o niepowtarzajacych się cyfrach w których
zapisie nie występuje liczba zero ?
4. Z tali 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wyładowania:
A) dwóch plików,
B) damy i asa.
5. W czworoscianie foremnym poszczególne ściany oznaczono 1,2,3,4 oczkami w takim czworoscianie
rzucamy dwukrotnie i odczytujemy liczbę oczek znajdujących się na podstawie czworoscianu.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A) suma oczek jest równa 6
B) iloczyn oczek jest równy 6.
6. Rzucamy kostka do gry. Rozważmy zdarzenie A− liczba oczek jest podzielna przez 2, B− liczba
oczek jest liczba złożoną, C− liczba oczek jest większa od 1. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń A,B,C,A.
12 mar 21:06
12 mar 21:11
janek191:
z.2
N = 45
12 mar 21:11
janek191:
z.3
N = 9*8*7
12 mar 21:12
12 mar 21:15
Stary człowiek: z.5
Ω=4*4;
a)A=1;
b)B=1;
12 mar 21:17
janek191:
A nie
I A I = 2 ( 2 ,4) i ( 4, 2)
I B I = 2 ( 2, 3) i ( 3, 2)
12 mar 21:24
Daria: Janek191 co oznacza to N?
12 mar 23:17
janek191:
z.1
N − liczba meczy ( bez rewanżu )
z.2
N − liczba sposobów rozwiązania testu
z.3
N − ilość liczb naturalnych ...
12 mar 23:20
janek191:
z.6
Ω = { 1,2,3,4,5,6}
A = { 2, 4, 6}
B = { 4, 6}
C = { 2,3,4,5,6}
A ' = { 1. 3, 5}
12 mar 23:24