Stosunek pól trojkatow
Magda:

Zadanie 5.
W trójkącie 𝐴𝐵𝐶 punkty 𝐷, 𝐸 dzielą bok 𝐴𝐵 na trzy odcinki równej długości; punkty 𝐹, 𝐺
dzielą
bok 𝐵𝐶 na trzy odcinki równej długości, a punkt 𝐻 jest środkiem boku 𝐴𝐶 (zobacz rysunek).
Oblicz
jaką część pola trójkąta 𝐸𝐺𝐻 stanowi pole trójkąta 𝐴𝐵𝐶.
Mógłby mi ktoś ogarnąć to zadanie bez sinusów?
wredulus_pospolitus:

Zauważ, że pole szukanego trójkąta to nic innego jak:
P
ABC − P{AEH} − P{EBG} − P{HGC}
zauważ, że na wysokości ΔABC zaznaczyłem przerywanymi liniami pewne miejsca ... korzystając z
tw. Talesa mogę wykazać, że
czerwone wartości wyznaczają punkty które dzielą wysokość na
3 równe części (a odcinki łączące je z odpowiednią G i F będzie będą RÓWNOLEGŁE do podstawy
AB)
natomiast
niebieski punkt dzieli wysokość na pół i tak 'jest na wysokości' punktu H
Tak więc stąd wiemy, że:
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(AEH} = |
| * |
| |AB|* |
| h = |
| PABC |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
PEBG = |
| * |
| |AB|* |
| h = |
| PABC |
| 2 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Jedynie pozostaje wyznaczyć P
CGH aby to zrobić trzeba poprowadzić wysokość trójkąta ABC z
wierzchołka A i zastosować to co wcześniej zastosowałem.
Ze względu na to by rysunek był przejrzysty tego nie uczyniłem. Zostawiam to Tobie, tak samo
jak wyliczenie tegoż pola.
Postaraj się to uczynić samodzielnie.