Oblicz pochodną pochodnej
Mara: Potrzebuje pomocy z następującym zadaniem
| | ax+b | |
Wyznaczyć f(n)(x) gdzie f(x)= |
| |
| | cx+d | |
12 mar 20:45
Adamm:
c
2+d
2 ≠ 0
ad−bc = 0, c≠0 to
| ax+b | | acx+bc | | acx+ad | | a | |
| = |
| = |
| = |
| |
| cx+d | | c(cx+d) | | c(cx+d) | | c | |
i f
(n)(x) = 0, n≥1
jeśli c=0
| | a | |
f'(x) = |
| , f(n)(x) = 0, n≥2 |
| | d | |
ad−bc ≠ 0
| ax+b | | bc−ad | 1 | | a | |
| = |
|
| + |
| |
| cx+d | | c2 | x+d/c | | c | |
| | ad−bc | | n! | |
f(n)(x) = |
| * |
| |
| | c2 | | (−d/c−x)n+1 | |
12 mar 21:00
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od przekształcenia:
| | | | a | | a | | a | | c* |
| x + d* |
| − d* |
| + b | | | c | | c | | c | |
| |
f(x) = |
| = |
| | cx+d | |
| | | | a | | | |
= |
| = |
| + |
| = |
| | cx + d | | c | | cx + d | |
| | a | | bc − da | |
= |
| + |
| (cx + d)−1 |
| | c | | c | |
więc:
| | bc − ad | |
f'(x) = 0 + |
| )*(−1)*(cx+d)−2*c |
| | c | |
| | bc − ad | |
f'' (x) = |
| )*(−1)*(−2)*(cx + d)−3*c2 |
| | c | |
| | bc − ad | |
f'''(x) = |
| )*(−1)*(−2)*(−3)*(cx + d)−4*c3 |
| | c | |
widzisz zależność
12 mar 21:03
Mara: Hmm
Możesz po kolei napisać co robimy i po co?
12 mar 22:13
Mara: I czy takie przekształcenia są typowe dla tego typu zadań
12 mar 22:14
wredulus_pospolitus:
1) przekształcamy wzór funkcji f(x) tak aby mieć 'x' tylko w mianowniku (łatwiej będzie nam
liczyć pochodną)
2) liczymy parę kolejnych pochodnych i zapisujemy je jedna pod drugą
3) zauważamy 'zalezność' pomiędzy krotnością pochodnej a postacią tejże pochodnej
4) zapisujemy wzór ogólny na n'tą pochodną
12 mar 22:16