Pochodna funkcji logarytmicznej
Macias: Hejka, pomógłby mi ktoś z obliczeniem pochodnej funkcji f(x)=x3lnx
12 mar 20:03
wredulus_pospolitus:
(f*g)' = f' * g + f * g'
f = x
3
f' = ...

g = lnx
g' = ...

I podstawiasz do wzoru z pierwszej linijki
12 mar 20:07
Macias: I to wszystko? Ten wynik już ostateczny?
12 mar 20:14
Jerzy:
f’(x) = 3x2lnx + x2
12 mar 20:29
wredulus_pospolitus:
możesz skrócić coś ... możesz coś wyłączyć przed nawias
ale nie musisz tego czynić
12 mar 20:29
wredulus_pospolitus:
więc zostawiasz jak jeży napisał, a możesz np. tak:
f'(x) = x2(3lnx + 1)
wszystko zależy czy 'coś później z tą pochodną robisz.
12 mar 20:30
Macias: No ta pochodna jest mi potrzebna do wyznaczenia ekstremum lokalnego
12 mar 20:34
wredulus_pospolitus:
no to zapisz w postaci w której podałem ... trochę ułatwi sprawę
12 mar 21:04
janek191:
@ Wredulus
Pisze się Jerzy

!
12 mar 21:05