Oblicz dlugosci przekatnych rombu
Ika: Dany jest romb ABCD. Wiedząc, że kąt ostry rombu ma miarę 30°, a promień okręgu
wpisanego w romb jest równy 4, oblicz długości przekątnych tego rombu oraz jego
obwód. Wysokość rombu poprowadzona przez punkt przecięcia przekątnych dzieli bok
rombu na odcinki mające długość 9 𝑐𝑚 i 4 𝑐𝑚. Oblicz pole rombu.
12 mar 19:22
wredulus_pospolitus:
Sprawdź dane ... coś mi tu mocno się nie podoba i to mocno mi nie pasuje
12 mar 19:42
Ika: No wlasnie tez mi cos nie pasuje bo wychodzi mi ze bok rombu ma dlugosc 16, a z tresci raczej
ma 13
12 mar 19:44
janek191:
Tak jakby były dwa zadania w jednym
12 mar 19:45
wredulus_pospolitus:

Ika to nie wszystko ... druga sprawa
skoro wysokość opuszczona przez środek okręgu dzieli bok na długości 9 i 4 ... to mamy taką
sytuację

Trochę mi tu 'śmierdzi'

(tak wiem ... na rysunku nie jest to romb ... to nieistotne w tym
momencie)
12 mar 19:51
wredulus_pospolitus:
Kuźwa ... bo to są dwa oddzielne zadania
12 mar 19:53
Ika: No wlasnie na poczatku myslalam ze za mało danych zeby byly dwa oddzielne ale rzeczywiscie sie
da obliczyc

Już naprawde nie chcialo im sie tego rozdzielic na dwa
czlowiek sie meczy
12 mar 19:55
wredulus_pospolitus:
1) Dany jest romb ABCD. Wiedząc, że kąt ostry rombu ma miarę 30°, a promień okręgu
wpisanego w romb jest równy 4, oblicz długości przekątnych tego rombu oraz jego
obwód
No i tutaj mamy:
r = 4 −> d = 8 = h −> a = 16
P = ...
Ob = ...
2) Wysokość rombu poprowadzona przez punkt przecięcia przekątnych dzieli bok
rombu na odcinki mające długość 9 𝑐𝑚 i 4 𝑐𝑚. Oblicz pole rombu.
oznaczamy e,f jako POŁOWY długości przekątnych.
h jako połowę wysokości.
e
2 + f
2 = 13
2
9
2 + h
2 = e
2
4
2 + h
2 = f
2
układ trzech równań
12 mar 19:56
Ika: Dzięki bardzo!
12 mar 19:57
Eta:

1/ h=2r =8 to a= 16
z tw. cosinusów
e
2=16
2+16
2−2*16*16*cos30
o
e
2=16
2(2−
√3)
e=16
√2−√3
===========
f
2+e
2=4a
2 ⇒ f
2=4a
2−e
2
f
2=16
2(2+
√3)
f=16
√2+√3
==========
12 mar 20:04
Eta:

2) w
2=9*4 ⇒ w=6 to
h=2w=12 i a=9+4=13
P=a*h=.............
12 mar 20:08
Eta:
Krótko:
1/ e=4r√2−√3 i f=4r√2+√3
==========================
gdy dane są : r−− dł. promienia okręgu wpisanego w romb o kącie ostrym 30o
12 mar 20:14