|AC|=p=a√2
d− przekątna ściany bocznej
d=√a2+b2
1) Szukana odległość to wysokość (H) ostrosłupa ACD1B1 opuszczona
na podstawę ACD1 z wierzchołka B1
2) obliczamy objętość tego ostrosłupa na dwa sposoby:
Vg=a2*b
Odcięto 4 naroża, które są też ostrosłupami, został czworościan ACD1B1.
| 1 | 1 | 1 | ||||
VABCB1= | * | *a*a*b= | a2b − objętość jednego naroża | |||
| 3 | 2 | 6 |
| 1 | 1 | |||
VACD1B1=a2b−4* | a2b= | a2*b | ||
| 6 | 3 |
| 1 | a√a2+2b2 | |||
h2=d2−( | p)2⇔h= | |||
| 2 | √2 |
| 1 | 1 | 1 | a√a2+2b2 | |||||
VACD1B1= | *PACD1*H= | * | *a√2* | *H= | ||||
| 3 | 3 | 2 | √2 |
| 1 | a√a2+2b2 | |||
= | * | *H | ||
| 3 | 2 |
| 1 | a√a2+2b2 | 1 | |||
* | *H= | a2*b | |||
| 3 | 2 | 3 |
| 2ab | ||
H= | ||
| √a2+2b2 |