Nie wiem jaki to typ zadania
kokosik: Maciej zabrał Krysię na randkę. Krysia była bardzo kapryśną kobietą i powiedziała: "nie godzi
się jeść krwistego steka bez odpowiedniej ilości czerwonego wina."
Maciej zamówił więc wino. Kelner przyniósł dwa kieliszki o pojemności x = 2 jedn. i y = 3 jedn.
Jednak kapryśna Krysia nie chciała pić dwóch lub trzech jednostek. Zaczęła żądać za każdym
razem gdy chciało jej się pić innej ilości wina.
Oblicz ile minimalnie ruchów musi wykonać Maciej aby zadowolić Krysię:
Za ruch uznajemy −> przelanie z jednej do drugiej szklanki lub podanie wina
Nie można zmienić pojemności szklanek. Nie można na jedno żądanie Krysi domówić wina stąd nie
da się wypić więcej niż x+y jednostek. Maciej może zmarnować (wylać na podłogę) część wina.
a) Krysia chciała 2 jednostki wina
b) Krysia chciała 4 jednostki wina
c) Krysia chciała 6 jednostek wina
Odpowiedzi:
a) No tutaj normalnie podaje od razu więc 1
b) 3 ruchy −> podanie 2 jedn., przelanie do mniejszej szklanki 2 jedn. i podanie kolejnych 2
jednostek.
c) Nie da się, bo chce za dużo
Sprawdziłem z odpowiedziami i się zgadza.
Teraz mam 3 podobne zadania tylko, że inne (dużo większe) ilości x i y oraz z. Jest na to jakiś
wzór/sposób? Ciężko w pamięci liczyć np. dla x = 21, y = 15 i z = 30.
12 mar 18:20
kokosik: W sumie dla tego przypadku x = 21, y = 15 i z = 30 też jest łatwo, ale ciekawi mnie czy to
jakiś typ zadania wykorzystujący coś szczególnego czego nie znam.
12 mar 18:23
wredulus_pospolitus:
Nie ma jednego gotowego wzoru ... wszystko zależy od tego jakie są pojemności poszczególnych
pojemników, jakie są różnice pomiędzy ich pojemnościami, ile ich jest, czy można dolewać, itd.
Np. jedną z zagadek (nawet w któreś ze szklanych pułapek była) jest:
Masz trzy pojemniki z wodą: 2 litry, 3 litry i 5 litrów (w filmie były galony). Największy
pojemnik jest w pełni wypełniony wodą. Zadanie: odmierz dokładnie 4 litry wody bez wylewania
wody.
12 mar 18:36
PW: Nie chce mi się liczyć głupot wieczorową porą, ale polecenie zadania pasuje do mojego poczucia
humoru:
Oblicz ile minimalnie ruchów musi wykonać Maciej aby zadowolić Krysię
12 mar 21:32
Wenera: W KOŃCU ZADANIE NO MOIM POZIOMIE. POMAGAM.
12 mar 21:41