granica
Malgosia13: | | 2 | |
Korzystając z definicji granicy ciągu, wykazać lim= |
| =0 |
| | 7n | |
n→
∞
próbowałam zrobić to w ten sposób że:
| | 2 | | 2 | |
| |
| |<ε(epsilon) ⇔ |
| < 7 n i co dalej? dobrze to robię?  |
| | 7n | | ε | |
12 mar 17:22
Bleee:
Czyli
log7(2/ε) < n
Czyli N niech się równa sufitów z tego wyrazenia
12 mar 17:30
Malgosia13: sufitów?
12 mar 18:05
wredulus_pospolitus:
sufitowi
12 mar 18:13
wredulus_pospolitus:
sufit z (2.3) = 3
sufit z (√2) = 2
czyli najmniejsza liczba całkowita NIE MNIEJSZA od podanej liczby
12 mar 18:14