Funkcja Kwadratowa Wzory Vietta.
Xvartis: Oblicz dla jakich wartości parametru p równanie x2 +px+p−34=0 ma dwa rozwiązania, których
iloczyn jest większy od −2,75.
12 mar 17:12
Bleee:
Δ>0
x1*x2 > − 2.75
I do dziela
12 mar 17:34
janek191:
| | 3 | |
Δ = p2 − 4*(p − |
| ) = p2 − 4 p + 3 > 0 |
| | 4 | |
| | c | | 3 | | 3 | |
x1*x2 = |
| = p − |
| > − 2 |
| ⇒ p > − 2 |
| | a | | 4 | | 4 | |
oraz
p
2 − 4 p + 3 > 0
( p − 1)*(p −3) > 0
p ∊ ( −
∞, 1) ∪ (3, +
∞)
Odp. p ∊ ( −2, 1) ∪ ( 3,+
∞)
=====================
12 mar 17:58
Xvartis: Dziękuję
12 mar 18:22