Zadanie - trygonometria
aaaaaa:
Wiedząc, że sinα+cosα=√72, oblicz wyrażenie (sinα−cosα)2
12 mar 16:25
melkri: sinα+cosα podnieś to kwadratu, z tego wyliczysz ile to wynosi 2sinαcosα. Potem wykonaj to
(sinα−cosα)2 i w miejsce 2sinαcosα podstaw to co wyszło ci w pierwszym działaniu.
12 mar 16:29
mat: (sinα−cosα)2
=sin2α−2sinαcosα+cos2α
=2sin2α−sin2α−2sinαcosα−cos2α+2cos2α
=2(sin2α+cos2α)−(sin2α+2sinαcosα+cos2α)
=2*1−(sinα+cosα)2
12 mar 16:43
aaaaaa: Skąd nagle się wzięły 2sin2α oraz 2cos2α w trzeciej linijce?
12 mar 16:52
melkri: rozpisał sin2α i cos2α jako 2sin2α−sin2α i cos2α+2cos2α
Jak widać znaczy to dokładnie to samo.
12 mar 16:54
PW: (sinα+cosα)
2 = sin
2α+cos
2α+2sinαcosα = 1 + sin(2α)
Z założenia wynika więc
Ponieważ (sinα−cosα)
2 = 1 − sin(2α), oznacza to że
| | 3 | | 1 | |
(sinα−cosα)2 = 1 − |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | |
12 mar 21:10