Równanie z parametrem
melkri: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx2 + 4|x| + m−3 = 0
W odpowiedziach jest m należy do <0,3) i {−1}. To <0,3) mi wyszło, ale nie widzę gdzieś tego
−1.
12 mar 15:59
zys:
... a ja nie widzę treści zadania
12 mar 16:12
melkri: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx2 + 4|x| + m−3 = 0 ma dwa różne
rozwiązania *
Myślałem że to napisałem wcześniej
12 mar 16:20
janek191:
Dla m = −1 mamy − x
2 + 4 I xI − 4 = 0
czyli
− I x I
2 + 4 I x I − 4 = 0
Δ = 0
więc
x = −2 lub x = 2
===============
12 mar 16:29
melkri: wszystko wiem, jeśli mam dokładnie że m = −1 , ale to jest w odpowiedziach, więc pytam się jak
do tego dojść.
12 mar 16:30
ite:
można tak:
x
2=|x|
2 więc
mx
2 + 4|x| + m−3 = 0 ⇒ (*) m|x
2| + 4|x| + m−3 = 0
rozwiązujesz równanie (*) (możesz z lub bez zmiennej pomocniczej)
masz dwa przypadki:
I. m=0 równianie liniowe
II. m≠0 równanie kwadratowe
12 mar 16:57
melkri: Dzięki ci

właśnie tej końcówki warunku a mi brakowało. Laga jakiegoś dostałem
12 mar 17:02