Mr. Lover Lover: a) Trapez o kątach przy podstawie 30 stopni oraz 45 stopni jest opisany na okręgu o
promieniu R. Obliczyć stosunek pola koła do pola trapezu.
b) Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 6 razy większe niż
pole jego podstawy. Obliczyć cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa o
płaszczyzny podstawy.
17 lis 01:15
yeti: A Ty Mr. co

o tej porze

?
17 lis 01:17
Mr. Lover Lover: a co nie można

Pomocy

!
17 lis 11:53
yeti:
Można ,można

!

tylko nie aż tak późno!

Mimo tego pomogę Ci


zad1)
narysuj ten trapez i okrąg wpisany


z zad. wynika ,że h= 2R i a +b = k + l --( warunki opisywania trapezu
na okręgu

!
gdzie : a, b --podst. trapezu k, l --- ramiona trapezu
P
k = π R
2 P
t = (a+b)/2 *h
więc P
t = (a+b) * R
czyli do obliczenia a + b tzn. k + l → ( z w/w w- ków


wysokość h odcina po obydwu str. trójkąty prostokątne
o kątach w 1/ 30
0 w 2/ 45
0 i h =2R w obu OK

obliczamy k ; z tego Δ-ta gdzie α = 45
0
k= 2r
√2 -- bo to przekątna kwadratu o boku 2R ( OK

l -- z 2/
h/l = sin 30
0 → l = 4R
więc a+b = k + l → a + b = 2R
√2 + 4R
czyli pole trap. P
t = ( 2R
√2 +4R ) *R → P
t = 2r
2( 2 +
√2 )
πR
2 π
więc P
k / P
t = -------------- = -------------
2R
2(2+
√2) 2(2+
√2)
pousunieciu niewymierości otrzymamy


π( 2 -
√2)
P
k/ P
t = ------------- tyle

!

4
17 lis 13:10
yeti:
Zad2/ oczywiście rys.

!

z zad wiemy ,że
1/ P
b = 6* P
p P
b = 3*1/2*a*h
b P
p =1/4 *( a
2 √3 )
podstawiając do 1/ otrzymamy h
b = a
√3
z trójkata prostok. gdzie H--ostr. 1/3 h
p i h
b i kąt α
1/3 h
p
obliczymy cosα= ---------- gdzie h
p = 1/2* a
√3 → 1/3*h
p = a
√3 /6
h
b
więc cos α = 1/6 ( po podstawieniu

i tyle

coś jeszcze
17 lis 13:28
Mr. Lover Lover: Dzięki wielkie

mam jeszcze jedno
Dla jakich wartości kąta α ∈ [0,2π] równanie kwadratowe
sinα * x
2 - 2x +2sinα - 1 = 0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
17 lis 14:12
yeti: proste

!

policz Δ =0
i obliczysz α

sorry jakby co to za 1/2 h
17 lis 14:19
yeti:
Ok

! policzę Ci

warunki zad. 1/ a≠ 0
2/ Δ = 0
1/ a≠0 <=> sinα≠0 <=> α≠ 0 i α≠π i α ≠ 2π
a = sinα b= - 2 c = 2sinα -1
2/ Δ=0 Δ = 4 - 8 sin
2α +4 sinα więc 2sin
2α - sinα -1 =0
( po uproszczeniu

podstawiając za ;
sin α =z sin
2α = z
2 mamy;
2z
2 - z - 1 = 0 Δ
1 = 9
√Δ1 = 3
z
1 = 1 z
2 = - 1/2
czyli sin α =1 lub sin α = - 1/2
α = π/2 lub α
o = π/6 → α = 7/6*π lub α= 11/6 *π
( bo -1/2 tylko dla tych dwu
kątów


(bo wszystkie α ⊂ [0, 2π}
Odp; α={ π/2 , 7/6*π, 11/6*π } ( trzy takie kąty

17 lis 15:47
aga:
14 sty 21:28