Witam prosze o rozwiazanie tego
Wsp: |2a| − |1 |a|| jak to rozwiazac w przedziale ∞
W przedziale (− ∞:−3)
12 mar 14:40
PW: Po jedynce coś być powinno?
12 mar 14:41
Wsp: Nie
12 mar 14:41
Jerzy:
A co tutaj jest do rozwiązania ?
12 mar 14:41
Wsp: Podac wartosc wyrazenia dla tego przedzialu
12 mar 14:44
PW: Różna ci jest.
12 mar 14:45
Wsp: Umie ktos to zrobic i opuscic moduly?
12 mar 14:47
Jerzy:
= −2a − |−a| = −2a − a = −3a
12 mar 14:51
wredulus_pospolitus:
a co oznacza |1 |a||
12 mar 14:51
PW: Nie ma takiego działania matematycznego "opuścić moduły".
Na tym forum panuje zasada: treści zadań podajemy dokładnie, w "wersji podręcznikowej", bez
żadnych swoich uproszczeń i domysłów.
Pytałem o coś i zlekceważyłeś pytanie.
Powiedz, kto przy zdrowych zmysłach zadaje coś takiego
1 |a|
− test dla niepełnosprawnych?
12 mar 14:52
Wsp: Tresc zadania jest taka jak napisalem podac wartosc wyrazenia dla tego przedzialu. Moze po
mogolsku mam napisac?
12 mar 15:01
PW: Jeżeli nie widzisz, że są to bzdury, to i po mongolsku nie będzie lepiej.
12 mar 15:03
wredulus_pospolitus:
Wsp ... to jeszcze raz ... zapis:
|1 |a|| wskazuje, że 'czegoś' (zapewne '−' ) tutaj brakuje

A jeżeli nie to ten zapis jest zbyteczny bo oznacza dokładnie to samo co |a|
więc wtedy całe wyrażenie wynosi po prostu |3a|
12 mar 15:10
wredulus_pospolitus:
Więc jak wolisz ... pisz i po mongolsku ale POPRAWNIE
12 mar 15:11
gh: Монгол хэлээр ярьдаг уу?
12 mar 16:44
gh:
Энэ илэрхийлэлийн утгыг интервал дахь утга
(−∞,−3)
тасалгаанд хамаарна
(3,∞).
12 mar 16:58
Bleee:
A co jeżeli znam podstawy mongolskiego?
Napisz POPRAWNIE treść zadania bo na chwilę obecną jest ona niepełna co było Ci parokrotnie
pokazane a Ty udajesz głupio mądrego.
A jak nadal będziesz się kreowal na głupio mądrego tovradz sobie sam
12 mar 17:18
Mila:
|2a| − |1 |a||
|2a|=−2a dla a∊(− ∞,−3)
|1*|a||=|1*(−a)|=−a
−2a−(−a)=−2a+a=−a
12 mar 19:59