a | 1 | |||
lim x → 1 ( | − | ) bo trochę nieczytelnie to wyszło | ||
1−x | (x−1)(x+1) |
a | 1 | a(x+1) | 1 | ax+a+1 | |||||
− | = | + | = | . | |||||
1−x | x−1)(x+1) | (1−x)(x+1) | (1−x)(x+1) | 1−x2 |
1 | 0 | |||
znaku 2a+1≠0) albo − dla a=− | jest granicą typu [ | ] i trzeba ją liczyć: | ||
2 | −∞ |
−0,5x − 0,5 + 1 | −0,5(x1) | −0.5 | 0,5 | 1 | ||||||
= | = | → | = | . | ||||||
1−x2 | 1−x)(1+x) | −(1+x) | 2 | 4 |
1 | ||
Tak więc informacja, że granica funkcji dla x→1 jest równa | jest po prostu informacją, | |
4 |
1 | ||
że 2a+1=0, tzn. a = − | i nic już sprawdzać nie trzeba. | |
2 |
−0,5(x−1) | ||
... | = ... | |
(1−x)(1+x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |