największy wspólny dzielnik
adidas: Udowodnij, że NWD (na−1, nb − 1) = ngcd(a,b) − 1
dla n∊N+ oraz a,b∊N
12 mar 11:42
wredulus_pospolitus:
Uwielbiam to mieszanie Polskiej notacji z zagraniczną
NWD(a,b) oznacza (w Polsce) dokładnie to samo (u angoli) gcm(a,b)
12 mar 12:07
Adamm:
NWD(na−1, nb−1) = nmax(a, b)−1
więc nie bardzo rozumiem o co biega
12 mar 12:29
Adamm:
nmin(a, b)−1
12 mar 12:29
jc: Adamm, bo to powinno być chyba tak:
NWD(na − 1, nb − 1) = nNWD(a,b) − 1.
12 mar 12:42
jc:
nwd=gcd
nww=gcm
12 mar 12:43
Adamm:
jeśli b≥a≥0
NWD(na−1, nb−1) = NWD(na(nb−a−1), nb−1)
ale NWD(na, nb−1) = 1, więc
NWD(na−1, nb−1) = NWD(nb−a−1, nb−1)
Powtarzając proces,
NWD(na−1, nb−1) = NWD(nb−k*a−1, nb−1)
gdzie 0≤b−k*a<b, k całkowite
oznaczając x1 = b, x2 = a, x3 = x2−k*x1, możemy kontynuować ten proces,
do czasu gdy xm+1 = 0 dla pewnego m, wtedy dla tego m również
xm = NWD(a, b)
Zatem
NWD(na−1, nb−1) = NWD(0, nNWD(a, b)−1) = nNWD(a, b)−1
12 mar 12:45
Adamm:
po prostu trzeba zauważyć że dostajemy algorytm Euklidesa w potęgach
12 mar 12:47