Znajdź punkt na odcinku w układzie współrzędnych
Jagi:
Dany jest odcinek o końcach:
A (−13, 27)
B (17, 45)
Wyznacz na odcinku punkt K taki że:
|AK| : |KB|= 1 : 3
Nie mam żadnego pomysłu jak to rozwiązać
12 mar 11:04
Jerzy:
K(x,y)
AK→ = 3*KB→
AK→ + KB→ = AB→
z ukladu równań obliczasz x i y
12 mar 11:12
6latek: Jesli punkty A(x
1,y
1) ,B(x
2,y
2) i C(x,y) leza na jednej prostej i AC : CB= m : n to
| | nx1+mx2 | | ny1+my2 | |
x= |
| y= |
| |
| | m+n | | m+n | |
Zastosuj to u siebie
12 mar 11:17
6latek: Dzien dobry
Jerzy
12 mar 11:20
Jerzy:
Witaj
12 mar 11:21
janek191:
K = ( x, y)
→ →
KB = 3 *AK
→ → →
AK + KB = AB
12 mar 11:26
6latek: Dzien dobry
janek 191 
Tez u Ciebie padal snieg?
12 mar 11:28
janek191:
Witaj

Tak w nocy. Już nie ma po nim śladu.
12 mar 11:29