trygonometria
maria: oblicz wartosc sin(500−x)−cos(x+400)
sin(500−x)−cos(x+400)
wyłaczyłam minus ale nie wiem czy mozna
−sin(x−500)−cos(x+400)
12 mar 10:35
Adamm:
sin(50o−x) = cos(90o−(50o−x)) = cos(x+40o)
12 mar 10:44
maria: ok to zrozumiałam czyli będzie cos(x+40o)−cos(x+400) czyli 0 ? w odpowiedzi jest 1
12 mar 10:57
maria: a może wzorem to potraktować (a−b)(a+b) ?
12 mar 11:06
12 mar 11:32
Adamm: na pewno 0
12 mar 11:33
6latek: Moze nie ta odpowiedz
12 mar 11:34
maria: zgadza sie 0 , przepraszam zle spojrzałam.
12 mar 11:45
maria: poniewaz robie ednoczesnie drugi przyklad (sin6
0+sin45
0)
2−2cos54
0cos36
0 i tu powinno być
1 w odpowiedzi a mi tak wychodzi −1
12 mar 11:47
maria: (sin360+sin450)2−2cos540cos360 tez żle napisałam
12 mar 11:48
maria: czy tu trzeba użyć wzoru (a−b)2 ?
12 mar 11:49
Jerzy:
Pokaż jak liczysz.
12 mar 11:49
Jerzy:
Przepisz wreszcie porządnie ten przykład.
12 mar 11:51
maria: (sin360+sin450)2−2cos540cos360
(cos540+sin540)2−2cos540sin540
teraz ma watpliwosc czy w nawiasie jest wzór na sumę kwadratu czy "1 trygonometryczna)
zrobilam wzor
cos2+2cos540sin540+sin2−2cos540sin540
tu widzę "1"
1+2cos540sin540−2cos540sin540=1 można tak czy głupio robię?
12 mar 12:03
Jerzy:
A czy przypadkiem w nawiasie nie jest (sin360 + sin540) ?
12 mar 12:09
6latek: Dobrze tylko na poczatku powinno byc chyba sin54 a nie sin 45
12 mar 12:11
maria: tak kurcze znowu źle wpisałam jest tak jak napisałeś (sin360+sin540)2 a czy sposób jest
prawidłowy ? i dalej ok można tak to zrobić ?
12 mar 12:14
maria: tak wiem pomyliłam się, dzięki za pomoc
12 mar 12:14
6latek:
12 mar 12:15