Zadanie ze stereometrii
Mariusz: Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną zawierającą wysokości dwóch
sąsiednich ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa. Wiedzac ze otrzymany przekroj
jest trojkatem rownobocznym o boku 8 . Oblicz objetosc ostroslupa.
Nie mam pomyslu jak rozwiazac to zadanie. Kazda pomoc mile widziana.
12 mar 07:44
janek191:

Teraz narysuj podstawę.
12 mar 07:59
janek191:

x = 0,5 a
y = 0,5
√2 a
Działaj
12 mar 08:06
janek191:
Pomyłka
y = 0,25√2 a
12 mar 08:08
Mariusz: Okej wielkie dzieki
12 mar 08:12