iloczyn obwodu
sylwia: Największy wspólny dzielnik dwóch dodatnich liczb całkowitych m i n wynosi 12, a najmniejsza
wspólna wielokrotność tych liczb jest kwadratem liczby naturalnej. Ile spośród
liczb[tex]\frac{n}{3}, \frac{m}{3}, \frac{n}{4}, \frac{m}{4}, mn[/tex] jest kwadratami liczb
naturalnych?
Odpowiedzi to:
A 1 B 2 C 3 D 4 E Nie da się tego roztrzygnąć.
12 mar 01:08
wredulus_pospolitus:
NWD(m,n) = 12 = 2
2*3
NWW(m,n) = k
2 = 2
2*3
2*j
2
Niech m = 12, to n = 4*9*j
2
więc:
| m | |
| jest kwadratem liczby naturalne |
| 3 | |
więc odpadają odp A, C i D
Więc mamy albo B ... albo E
zauważ, że jeżeli m = 2
2*3*p
2 to n = 2
2*3
2*k
2 przy czym NWD(p,k) = 1
| | m | | n | |
z tego wynika, że |
| będzie kwadratem jakiejś liczby, tak samo jak |
| |
| | 3 | | 4 | |
Tak więc − odp B
12 mar 01:24
sylwia: Dziękuję
12 mar 01:26