trójki
mika: Trójkę liczb pierwszych nazwiemy specjalną, jeśli iloczyn tych liczb jest pięć razy większy od
ich sumy. Ile istnieje specjalnych trójek?
Odpowiedzi:
A 0
B 1
C 2
D 4
E 6
12 mar 00:52
wredulus_pospolitus:
5*(a+b+c) = (a*b*c)
skoro a,b,c są liczbami pierwszymi to jedną z nich MUSI być 5
więc mamy:
5*(5+b+c) = 5bc
25 + 5b + 5c = 5bc
5 + b + c = bc
5 + c = b(c−1)
skoro b ma być liczbą pierwszą, to musi być całkowita ... więc (c−1) musi dzielić 6
więc c−1 = 1 lub c−1 = 2 lub c−1= 3 lub c−1 = 6 co nam daje:
c = 2 lub c=3 lub c=4 (odpada − to nie liczba pierwsza) c = 7
a wtedy odpowiednio mamy:
b = 7 lub b = 4 (odpada) lub c = 3
więc mamy możliwość:
2,5,7 i tylko taką ... koooniec
12 mar 01:01
wredulus_pospolitus:
tam miało być:
"b = 7 lub b = 4 (odpada) lub
b = 2"
12 mar 01:03
mika: ale w odpowiedzi nie mam 2?
12 mar 01:06
mika: a mam

ok dzięki
12 mar 01:06