matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice Ciągu
Bedzie_Dobrze:
Cześć! Mam problem z tymi oto przykładami: 1)
√
n +
√
n
−
√
n −
√
n
; Nie wiem czy dobrze wykonuje :
n +
√
n
− n +
√
n
lim =
==>
√
n +
√
n
+
√
n −
√
n
2
√
n
lim =
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
2
DZIELĘ PRZE
√
n
===>
= 1 //CZY WSZYSTKO POPRAWNIE WYKONANE?
2
n
2
− n
√
n
2
− 1
2) lim =
√
n(n−
√
n
2
− 1
)
===> lim =
//CO DALEJ?
√
n
2
− n
√
n
2
− 1
11 mar 21:11
jc:
Wyrażenie pod pierwiastkiem →1/2, ciąg →1/
√
2
11 mar 22:06