matematykaszkolna.pl
Stereometria Asd: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym poprowadzono płaszczyznę, która przechodzi przez krawędź podstawy oraz przez środek symetrii graniastosłupa. Płaszczyzna ta wyznacza przekrój o polu równym 482 . Stosunek wysokości graniastosłupa do długości krawędzi podstawy jest równy √5 . Oblicz objętość tego graniastosłupa. Dlaczego przekrojem jest tu szesciokat?Bylbym wdzieczny jakby ktos mi zobrazowal srodek symetrii tego graniastoslupa,bo chyba przez to,ze o nim wspomnieli przekroj wyglada tak a nie inaczej ? emotka
11 mar 21:02
11 mar 21:10
Asd: Tak widziałem to,ale sobie nie moge jakos wyobrazić,że płaszczyzna przechodząca przez tą krawędź podstawy przechodzi też przez ta odleglosc CD na rysunku tym na stronie
11 mar 21:13
Asd: rysunekBardziej mi sie takie cos wyobraza,mimo,ze inaczej by sie wtedy tresc zadania prezentowala
11 mar 21:14
Mila: To spróbuj tak przeciąć ołówek, aby nie przeciąć brzegów , tylko w środek włożysz nóż? Prostokątem będzie przekrój prostopadły do podstaw.
11 mar 21:41
Asd: Takie wytlumaczenie do mnie przemawia,nie pomyslalem Dziekuje
11 mar 21:46
Mila: rysunek Przekrój ma przechodzić przez punkt S. E jest symetryczny do A względem S F jest symetryczny do B względem S L jest symetryczny do M względem S Tniemy ukośnie , aby przejść przez te punkty.
11 mar 22:11