Pochodna funkcji
Kam:

Na rysunku linią niebieską zaznaczony jest wykres funkcji f, a linią czerwoną prosta styczna do
tego wykresu. Korzystając z danych na rysunku wyznacz f ' (0), a następnie wskaż prawidłowe
odpowiedzi:
a) f ' (0) jest prostą o równaniu x=1
b) f ' (0) = 1
c) f ' (0) = jest prostą o równaniu y=x
d) f ' (0) = 0
Przepraszam za ten kiepski rysunek, ale starałem się jak mogę. Niebieska linia najpierw patrząc
od dołu tworzy taki łuk, aż dochodzi do punktu x=0, a następnie odbija ten łuk w drugą stroną.
Jest to jedna jakby parabola, przy czym czerwona styczna dotykać powinna zarówno tego łuku na
dole jak i na górze. Dodam, iż te szare paski miały za zadanie "wykreślić" tą końcówkę
paraboli.
Jest ktoś w stanie pomóc mi z tym zadaniem pomimo bardzo kiepskiego rysunku?
11 mar 21:02
iteRacj@:

ten niebieski wykres to taki?
11 mar 21:09
Kam: Niemalże, natomiast w lewej dolnej ćwiartce nie wystaje on ponad oś X, a powinien zatrzymać się
w punkcie (0,0). Podobnie w przypadku prawej górnej ćwiartki − parabola zaczyna się w (0,0) i
idzie ładnym łukiem do góry, nie schodzi poniżej osi X
11 mar 21:13
Kam: Jesteś w stanie to sobie wyobrazić?
11 mar 21:15
iteRacj@:

f(x)=x
3
11 mar 21:17
Kam: Perfekt rysunek.
Czyli rozumiem, że wykres tej funkcji to f(x)=x3, a więc teraz muszę policzyć pochodną?
Pochodna tej funkcji to 3x2, prawda? I teraz podstawić po prostu punkt 0 w tą pochodną, tak?
A więc 3*02 = 0. Tak więc odpowiedz na to zadanie to 0, tak?
11 mar 21:26
iteRacj@:
Nie, teraz widzę, że mój rysunek jest zupełnie inny. U mnie f'(0)=0.
Na Twoim rysunku, na którym dobrze widzę tylko styczną a nie funkcję, f'(0)=1. Nie mam pojęcia,
jaka to funkcja, ale czerwona styczna jest chyba nachylona do osi OX pod kątem 45o, więc
pasuje tylko d/.
Dużo tu zgadywania.
11 mar 21:31
iteRacj@: może wstaw zdjęcie tego rysunku
11 mar 21:32
Kam: Szkoda, że nie można tutaj screenów wrzucać, to bym pokazał Ci rysunek z zadania.
11 mar 21:34
Kam: A jak się wstawia zdjęcie rysunku?
11 mar 21:34
iteRacj@: link do jakiegoś zapodaja
11 mar 21:36
11 mar 21:39
Kam: Coś więcej Ci to teraz mówi

?
11 mar 21:40
iteRacj@:
Tak jak napisałam 21:31 odpowiedź d/. I zupełnie nie te funkcje, które rysowałam.
11 mar 21:44
Kam: To wybacz za wprowadzenie w błąd
11 mar 21:45
11 mar 21:46
iteRacj@: tak na szybko c/ i d/
11 mar 21:54
Kam: A jak do tego dojść?
11 mar 21:54
iteRacj@:
Muszę już odejść od komputera, może ktoś inny sprawdzi moją odpowiedź i wytłumaczy.
11 mar 21:56
Kam: Ok, zobaczymy. A jesteś w stanie chociaż z jedno zadanko jeszcze obliczyć? Mam w zasadzie 4,
aczkolwiek nie wiem jak je rozwiązać, a muszę dziś koniecznie...
11 mar 21:59
Kam: Mimo wszystko baaaaaaaaaaaardzo Ci dziękuje za Twoją pomoc.
11 mar 21:59
11 mar 22:01
11 mar 22:02
11 mar 22:03
11 mar 22:03
Bleee:
Co... Już Ci się nawet nie chce przepisywać?
11 mar 22:04
Kam: Przepisałem również, ale żeby było w jednym miejscu i szybciej to wrzuciłem także zdjęcie
11 mar 22:06