rzędna
Zielona: Oblicz wartość funkcji f(x)=−3x−2 dla argumentu równego 3. Oblicz wspólrzędne punktu, którego
rzedna wynosi −5.
11 mar 20:11
janek191:
x = 3 ⇒ f(3) = −3*3 − 2 = − 9 − 2 = − 11
−3 x − 2 = − 5
−3 x = − 5 + 2
−3 x = − 3
x = 1
P=(1, −5)
11 mar 20:24
Zielona: a co to jest ta rzedna?
11 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
A zajrzyj do książki od matematyki
11 mar 20:49
Zielona: z teorii wiem,ale nie rozumiem jak obliczac? np. jakby zamiast rzednej tutaj trzeba bylo by
oliczyc odcieta?
11 mar 22:08
wredulus_pospolitus:
A 'co to jest rzędna' ?
A 'co to jest odcięta' ?
Skoro znasz teorię, to z pewnością odpowiesz na te dwa pytania
11 mar 22:16
janek191:
P =(x,y)
x − odcięta punktu P, y − rzędna punktu P
12 mar 07:37