Boki trójkąta ABC zawarte są w prostych o równaniach 3x-y-9=0, 2x-1=0, x+y=3 Obl
Tymon: Boki trójkąta ABC zawarte są w prostych o równaniach 3x−y−9=0, 2x−1=0, x+y=3 Oblicz pole koła
opisanego na tym trójkącie.
11 mar 20:06
6latek: Zrob chociaz raz sam rysunek do zadania i zastanow sie co mozna zrobic
11 mar 20:08
Tymon: a jak wygląda wykres 2x−1=0?
11 mar 20:12
6latek:

2x=1
| | 1 | | 1 | |
x= |
| prosta rownolegla do osi OY przechodzaca przez x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 mar 20:17
Tymon: już obliczyłem punkty trójkąta A=(12, −152) B=(3,0)C=(12,52) ale nie wiem
co dalej
11 mar 20:25
6latek:

Te twoje wspolrzedne narysowalem
Punkt A powinien byc nizej
1) Piszesz rownanie symetralnej np boku AB
2) Piszesz rownanie symetralnej boku np boku BC
3) obliczasz punkt przeciecia sie tych symetralnych
4) odlegosc np punktu C od punktu przeciecia sie symetralnych to promien kola (R) opisanego
na tym trojkacie
5) pole kola =πR
2
jest to tylko jeden ze sposobow
11 mar 20:59
Tymon: dzięki
11 mar 21:24