Obliczyć pole
Dominik: pole równoległoboku o trzech kolejnych wierzchołkach w punktach A=(1,0,1) B=(3,−1,5) C=(2,1,1)
Robię tak:
→
AB =[−2,1,−4]
→
AC=[2,−5,1]
S=AB x AC = (liczę wyznacznik) −19i − 6j + 8k =sqrt(−192 + −62 + 82) = sqrt(461)
Może tak być?
11 mar 19:58
jc: Iloczyn wektorowy jest wektorem, a nie liczbą. Pierwiastek z 461 to 19.
11 mar 20:03
Dominik: no to wektor wychodzi (−19,−6,8)
11 mar 20:06
Dominik: ale chyba można policzyć pole równoległoboku z iloczynu wektorowego?
11 mar 20:07
Mila:
A=(1,0,1) ,B=(3,−1,5), C=(2,1,1)
AB→=[2,−1,4]
AC→=[1,1,0]
[2,−1,4] x [1,1,0]=[−4,4,3]
P▱=√(−4)2+42+32=√16+16+9=√41
11 mar 20:23
jc: Oj, 19 to pierwiastek z 361.
Pole = długość iloczynu wektorowego, a nie sam iloczyn.
S=|u x v| = √192 + 62 + 82 = √461
Poza tym przyjmuje się, że −192=−361. Chyba nie to chciałeś napisać?
11 mar 20:27
jc: Nie wiem dlaczego, ale bardzo nie lubię notacji AB→. Dużo bardziej przemawia do mnie B−A.
Wiadomo, jak liczyć.
11 mar 20:30